Artikler

Magnesium, af Charlotte Wendt Jensen/ Fit Living

Magnesium er et af de mest almindelige stoffer i din krop, men ved du hvorfor, det er så vigtigt? Og hvad der sker, hvis du ikke får nok af det? Læs videre, og få ekspertens forklaringer og gode råd om mineralet

Hvad er magnesium?
Magnesium er et mineral og forekommer som det fjerde mest almindelige stof i kroppen.
- Samlet set indeholder kroppen cirka 24 gram magnesium. Magnesium findes i knogler, muskler og andet blødt væv, men 98 procent af magnesiummængden findes inde i cellerne, forklarer autoriseret klinisk diætist Cecilia Hjort Frederiksen fra Diætistkompagniet.

Hvad bruges magnesium til i kroppen?
Skal din krop fungere helt optimalt, spiller magnesium en meget vigtig rolle, da det har flere forskellige funktioner.
- Magnesium deltager i kroppens stofskifte samt dannelse af enzymer, deling af celler og proteinsyntese. Desuden har magnesium en særlig funktion i kroppens hormonsystem og nervesystem. Derfor kan man sige, at magnesium er altafgørende for, at vores stofskifter fungeret optimalt, at vi kan bruge vores muskler, og at hjerterytmen er intakt. Magnesium sørger for optagelsen af kalk og indbygningen af kalk i knoglerne samt for at modvirke, at kalken igen forsvinder ud af knoglerne.

Hvor får du magnesium?
Spiser du en varieret kost med grøntsager, groft og mejeriprodukter, er du sikker på at få magnesium derigennem.
Magnesium findes i stort set alt kost, men bladgrøntsager, kornprodukter og mælk er specielt rige på magnesium. Desuden indeholder mandler, nødder, spinat, avocado, broccoli, brune ris, kerner, rejer, tunfisk, og helleflynder magnesium. Sikres en varieret og alsidig kost, dækkes end magnesiumbehov. Man skal indtage imellem 300-350 mg dagligt for kvinder/mænd.

Spiser vi en sund og varieret kost, har de færreste behov for et ekstra tilskud af vitaminer og mineraler.

Hvornår har kvinder særligt brug for magnesium?
Ligesom med så mange andre vitaminer og mineraler har kvinder særligt behov for magnesium, når de er gravide.
- I graviditeten har kvinder et let øget behov for magnesium, hvilket er tilgodeset i vitaminpiller til gravide, for eksempel i dem, der hedder Gra-vitamin. Har man diabetes samtidig med graviditeten, er det særlig vigtigt at sørge for et tilstrækkeligt magnesiumindtag, så fosteret får nok magnesium.

Hvorfor opstår magnesiummangel?
Er du sund og rask og spiser en sund kost, er der ingen grund til at være nervøs for magnesiummangel. Manglen opstår primært ved sygdom eller særligt restriktive slankekur.
- Der kan være mange forskellige årsager til magnesiummangel, men en kostbetinget magnesiummangel kendes ikke hos mennesket. Mangel kan opstå i forbindelse med sygdom, hvor der samtidig vil være mangel på andre mineraler, for eksempel calcium og kalium. Nogle årsager kan være kronisk diarre’, som forhindrer eller nedsætter optag af magnesium via mave-tarmkanalen. Et dagligt for lavt kalorieindtag ved for eksempel slankekur kan også være skyld i magnesiummangel, ligesom et hyppigt indtag af alkohol forringer optagelsen af magnesium. P-piller, kaffe, alkohol og vanddrivende medicin fører til øget udskillelse af magnesium, mens stærk kogning og stegning medfører nedsat optagelse. Derudover mistænkes stress for at give anledning til magnesiummangel.

Hvad er symptomerne på magnesiummangel?
Begynder du at blive træt i musklerne eller at ryste på hånden, kan det være et tegn på, at du får for lidt magnesium.
- Egentlige tegn på magnesiummangel minder meget om de symptomer, der opstår ved calciummangel, hvilket er neurale forstyrrelser, som for eksempel rysten og mentale forstyrrelser. Da magnesium er essentielt for, at musklerne kan arbejde optimalt, kan der ved mangel opstå muskelsvaghed og krampetilstande i for eksempel benene samt træthed og forstyrrelser i hjerterytmen. Andre tegn kan være nedsat appetit, kvalme og træthed.

Hvordan behandles magnesiummangel?
Har du mangel på magnesium i kroppen kan uligheden oftest rettes op ved hjælp af kosten. Ellers kræver det en tur på sygehuset, hvor du får det med drop.
- Det vigtigste er at finde årsagen til manglen, som dernæst bliver behandlet ved, at kroppen tilføres nyt magnesium. I mildere tilfælde kan det gøres blot med øget magnesium indtag via kosten. I dette tilfælde vil man ofte slet ikke se nogen symptomer. Ved sværere tilfælde skal man indlægges på hospital og tilføres magnesiumsulfat med et drop, hvor symptomerne ofte vil være meget forskellige eller blandet med mangelsymptomer på andre mineraler. Magnesium optages dårligt i cellerne, hvis der samtidig er mangel på vitamin B6, derfor bør man helst tage et tilskud af B6-vitamin sammen med magnesium.

Kan du få for meget magnesium?
Det behøver ikke bekymre dig at få for store doser magnesium i kroppen, det sker nemlig næsten aldrig.
- Magnesiumoverdosering er sjælden, da et eventuelt overskud af magnesium udskilles via nyrerne i kroppen. Med normal nyrefunktion er tilskud af magnesium uskadeligt. Indtager du mere magnesium end kroppen kan optage, kan der komme diarre. Det sker dog sjældent ved doser under 2 gram.

Så meget magnesium skal du have:
Kvinder: 280 mg.
Gravide kvinder: Gravide har et let øget behov for magnesium, hvilket er tilgodeset i vitaminpiller til gravide.hvor der er tilsat 90 mg magnesium i en gravitamin pille fra multitabs / hvorved det stadig er vigtigt at sikre en alsidig og varieret kost for at f[ sit behov d;kket
Mænd: 350 mg.

Tilskud af magnesium anbefales ved:
Graviditet og amning.

Reduceret optagelse af kostens næringsstoffer fra tarmen, for eksempel efter operationer eller tarmlidelser.
Lave værdier af både kalium og magnesium, hvor magnesiumtilførsel er nødvendigt, før kalium kan optages i blodet.
Blodmangel og højt kolesteroltal, som begge dele kan forværres ved magnesiummangel. Blodmangelen på grund af de røde blodlegemers kortere levetid og forøget nedbrydning i milten. En lav blodværdi ses dog først ved mere fremskreden mangel på magnesium inde i cellerne.
--------------------------------------------------------------------------------

Får du nok jern? af Charlotte Wendt Jensen/ Fit Living

Jern er livsvigtigt for din krop, men får du nok af det? Få ekspertens råd om, hvorfor det er så vigtigt, hvor du får det fra, og hvorfor du heller ikke må få for meget.

Hvad bruger kroppen jern til?
Listen over mineraler og vitaminer, vi skal huske at have nok af i kroppen, er lang. Ét af de rigtig vigtige på listen er mineralet jern, som har en livsvigtig funktion i kroppen, nemlig at transportere ilt rundt i kroppen.
- Når vi taler om jern, har det to funktioner i kroppen. For det første binder det sig til iltmolekylerne i hæmoglobinet i blodet, så det derved transporterer det ilt, vi har i blodbanen, rundt i kroppen. For det andet indeholder myglobin, som vi har i musklerne, jern. Myglobin har den effekt, at det binder ilten fra blodet over i de arbejdende muskler, som er der, ilten bliver brugt, forklarer autoriseret klinisk diætist Cecilia Hjort Frederiksen fra Diætistkompagniet.
To tredjedele af jernet bliver brugt til at transportere ilten i kroppen, mens den sidste tredjedel bliver brugt i vores energistofskifte.

Hvorfor er jern så vigtigt for kvinder?
Jern spiller en særlig rolle for kvinder, fordi de mister blod og dermed jern, hver gang de menstruerer.
- Jern er endnu vigtigere for kvinder, som er i den fødedygtige alder på grund af menstruation, og taber man meget blod den vej, har man et endnu større behov. Kvinder, som er vegetarer, eller er gravide, kan være en særlig risikogruppper for at være i underskud af jern. Vegetarer, fordi de ikke får jern fra kød/æg/fisk/fjerkræ, som er en særlig god kilde, og gravide, fordi de bruger meget af deres blod til at opbygge fosteret. Bloddonorer skal også være opmærksomme på jernmangel - én bloddonation kan medføre et jerntab på 200 mg. - ligesom ældre mennesker, da de ofte lever af en ensidig kost, siger Cecilia Hjort Frederiksen, der også påpeger, at personer med sygdomme som blødninger i fordøjelseskanalerne eller mavesår skal være opmærksomme på jernmangel.

Hvad er symptomerne på jernmangel?
Føler du dig træt, svimmel eller bare sådan generelt uoplagt, kan det være tegn på, at du mangler jern.
- Først og fremmest giver jernmangel træthed og muskelsvaghed. Du føler dig energiforladt, kan få hovedpine, hjertebanken, svimmelhed, åndenød og blive bleg. Du kan godt have jernmangel i et stykke tid uden at vide det, da kroppens jerndepoter først skal tømmes, før det viser sig. Hvis du mærker symptomerne, er det vigtigt, du går til lægen og får taget en blodprøve samt en test, hvor man kan se, hvordan ens jerndepoter ser ud. Begynd aldrig bare at tage jernpiller selv, da du nemt kan komme til at tage for meget (Jeg ville nok i stedet skrive: Rådfør dig med lægen om dosis når det kommer til jerntilskud) – For store dosis af jerntilskud kan være sundhedsskadeligt, siger Cecilia Hjort Frederiksen.
Hvor lang tid, der går, før symptomerne på jernmangel kommer, er meget individuelt.

Hvad er de vigtigste kostkilder til jern?
Spiser du en varieret kost, er der rigtig gode chancer for, at du opretholder dine jerndepoter til ug. Særligt proteinholdigt mad hænger ofte sammen med jern.
- Jern findes især i oksekød, svinekød, lever, fjerkræ og fisk, særligt tun. Når du vælger grøntsager, så gå efter de meget mørkegrønne grove grøntsager som broccoli og kål, hvor der er ekstra jern i. Der er også jern i frugt og sammen med grønt bidrager det med cirka én femtedel af det jern, vi får med kosten.
Sørg for at få en proteinholdig kost til frokost og aftensmad, så er du godt dækket ind, siger Cecilia Hjort Frederiksen.
Er du vegetar, gælder det om også at få masser af korn på menuen.
- Som vegetar er det særlig vigtigt, at man er opmærksom på at få de grovere grøntsager og kornprodukter som gryn om morgnen.

Hvor kan du ellers få jern?
Har lægen konstateret, at du lider af jernmangel, er behandlingen jerntilskud. Hvor meget du skal have, afhænger af din alder.
- Er du gravid, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du tager jerntilskud fra 10. graviditetsuge. Man får det i form af en særlig vitaminpille til gravide, som tages under hele graviditeten, så jerndepoterne bliver opbygget undervejs, så man ikke skal tage store doser jern til sidst i graviditeten, siger Cecilia Hjort Frederiksen.
Optagelsen af jern fremmes, hvis du samtidig spiser C-vitamin, så tag gerne et stykke frugt samtidig med dit jerntilskud eller skyl pillen ned med et glas juice. Kalcium nedsætter derimod optagelsen af jern, så gem mælken til senere.

Kan du få for meget jern?
Kort sagt: Ja. Derfor er det vigtigt, at du ikke begynder at spise store dosis jernpiller, uden du har konsulteret din læge.
- Hvis man får for meget jern, kan man opleve problemer med maven som diarré, opkastning og smerter. Det er ikke muligt at få for meget jern via kosten, men man skal passe på med tabletterne. En høj overdosering kan være meget farligt, fordi det forgifter organerne, forklarer Cecilia Hjort Frederiksen.

Så meget jern skal du have:
En normal person indeholder ca. 30-40 kg jern pr. kilo legemsvægt.
Anbefalet daglig dosis jern for:
Mænd og ikke-menstruerende kvinder: 9 mg
Menstruerende kvinder: 11-15 mg
Gravide: 40-50 mg

Myter om jern:
Myte: Mere jern gør dig bedre til sport.
Fakta: Nej. Mange tror, at hvis man tager jern, så udvikler man flere røde blodlegemer og kan dermed optage mere ilt og blive bedre til sport. Det passer ikke. Ekstra jerntilskud fremmer ikke iltoptagelsen med mindre, man har en blodmangel.

Myte: I højder danner jernet i kroppen flere røde blodlegemer.
Fakta: Nej. Når man stiger op i højden, er der mindre ilt, og derfor producerer kroppen det, der skal til for at optage mere ilt, men det har ikke noget med jernet i kroppen at gøre.

Myte: Et højt jernindhold i kroppen kan relateres til flere sygdomme.
Fakta: Mistanken går på, meget jern i kroppen har en sammenhæng med hjertekarsygdomme og kræft. Der er endnu ikke noget endeligt svar på dette spørgsmål, men det undersøges i øjeblikket af lægerne.

Eksperten:
Cecilia Hjort Frederiksen er autoriseret klinisk diætist og ejer af klinikken Diætistkompagniet i København. Diætistkompagniet tilbyder kostvejledning indenfor en lang række områder som overvægt, forhøjet blodtryk, sport og ernæring og diabetes.
Cecilia Hjort Frederiksen har netop været på bjergbestigningstur ved Mount Everest for at undersøge effekten af ekstra jern i kroppen i forhold til ekstremsport.
Se mere på www.diaetistkompagniet.dk
--------------------------------------------------------------------------------

Hvad er transfedtsyrer? af Charlotte Wendt Jensen/ Fit Living

Transfedtsyrer er en form for umættede vegetabilske fedtsyrer, som indeholder en transdobbeltbinding imellem carbonatomerne. Det vil sige en fedtsyre, der har en molekyleform med et ‘knæk’ på. Transfedtsyrer opstår som følge af en kunstig proces kaldet hydrogenering, hvor højt tryk og varme danner molekyleformen. Enkelt forklaret betyder det, at flydende vegetabilske olier og fiskeolier omdannes til faste fedtstoffer. Det vil sige, at de har et højere smeltepunkt, hvilket gør dem faste ved stuetemperatur, og de har en længere holdbarhed end andre umættede fedtsyrer.

Hvordan opstår transfedtsyrer i maden?
Transfedtsyren kan også udvikles fra naturens side ved bakteriel omdannelse af umættede fedtsyrer i maven på drøvtyggere. De dannede transfedtsyrer optages og lagres i dyrets væv og fedt. Eksperter mener dog, at den naturlige form for transfedtsyrer er knapt så usund som den unaturlige.
Desuden kan transfedtsyrer forekomme ved opvarmning og brug af olier ved meget høje temperaturer over længere tid.

Hvad er risikoen ved transfedtsyrer?
Et for højt indtag af transfedtsyrer kan lede til for højt kolesteroltal og dermed risiko for åreforkalkning og blodpropper.
- For mange transfedtsyrer i kosten øger indholdet af det skadelige LDL kolesterol, som har betydning for dannelse af åreforkalkning. Transfedtsyrers virkning på blodets fedtstoffer ligger på linje med mættet fedt, der fremkalder en stigning i LDL kolesterol og total kolesterol, siger Cecilia Frederiksen.
Transfedtsyrerne minder meget om mættede fedtsyrer. Forskellen på de to fedtstoffer er, at transfedtsyrer er op til 10 gange mere fremmende for udvikling af hjertesygdomme samt mistænkes for at øge risikoen for udvikling af type 2 diabetes.

Hvad kan du gøre ved transfedtsyrer?
Efter at flere videnskabelige undersøgelser og en vurdering fra Ernæringsrådet har påvist, at transfedtsyrer øger risikoen væsentligt for hjerte-karsygdomme, har Danmark besluttet at sætte en maksimumsgrænse for indholdet af kunstigt fremstillede transfedtsyrer. Som det første land i EU indførtes der i 2003 regler om maksimalt to procent transfedtsyrer i danske fødevarer. Tidligere kunne indholdet af transfedtsyrer i bestemte fødevaregrupper udgøre op til 60 procent af det samlede fedtindhold. I produkter der anses som fri for transfedtsyrer, skal indholdet af transfedtsyrer være mindre end ét gram pr. 100 gram olie eller fedt i det færdige produkt.
- Efter at der er indført restriktioner på området, er indholdet af industrielt transfedtsyrer i forarbejdede fødevarer reduceret markant. Indholdet er nu så lavt i danske fødevarer, at det vurderes ikke at have den store betydning længere, men derfor er det alligevel en god idé at gå udenom de fødevarer, der typisk indeholder transfedtsyrer. Rejser du til udlandet, skal du være opmærksom på, at der ikke er de samme regler. I USA og andre europæiske lande findes transfedtsyrer især i friturestegte madvarer, snacks og industrielt fremstillet bagværk, siger Cecilia Frederiksen.

Hvornår får du for mange transfedtsyrer?
Det anbefales at begrænse indtaget af transfedtsyrer i din kost mest muligt.
- Har du generelt en usund kost præget af fastfood, kager, fede mejeriprodukter og højt fedtholdigt kød, har det ikke den bedste effekt på kroppen. Spiser du til gengæld generelt varieret og sørger for at fedtbegrænse kosten, så er du godt stillet. På grund af lovgivningen i Danmark er transfedtsyrerne skåret så meget ned, at de doser folk får i dag er meget små i forhold til tidligere, fastslår Cecilia Frederiksen.

Hvad skal du passe på?
Fastfood. Alt som er friturestegt som pommes frittes, kyllinger og Onion Rings. Jo længere tid frituren er blevet brugt, jo større bliver risikoen for dannelse af transfedtsyrer.

Oksekød. Transfedtsyrer udgør fem procent af fedtet i oksekød. Grunden til det høje indhold i netop oksekød er, at der sker en transformation i koens mave, så der dannes flere transfedtsyrer. De går igennem tarmvæggen og over i koens muskler og dermed i kødet. Generelt udvikler firbenede drøvtyggere transfedtsyrer i mavesækken, så også gedekød og fårekød indeholder transfedtsyrer.

Mejeriprodukter. Mælk, ost og yoghurt med et højt fedtindhold indeholder transfedtsyrer, som kommer fra koen. Jo federe produkter, jo større mængde transfedtsyrer, så vælg de magre produkter.

Pålæg. Fede pålægger indeholder flere transfedtsyrer end magre pålægger, så prioriter det lette pålæg, når du står ved køledisken.

Sovs. Halvfabrikerede sovse, bouillonterninger og færdiglavede risblandinger indeholder transfedtsyrer. Det samme gør stege- og bagemargarine. Sidstnævnte bliver dog også fremstillet uden transfedtsyrer, så hold øje med varedeklarationen.

Snacks. Alle former for snacks, hvor der er fedtstoffer i. Det vil sige chips, popcorn, saltstænger, Ostepops og andre produkter i samme familie.

Færdiglavede kager. Præfabrikerede kager som Citronmåner, mazarinkager og faste sandkager indeholder transfedtsyrer. Kager og tebirkes fra bageren er i samme kategori ligesom alle former for kiks, både de søde til kaffen og de saltede til osten.

Chokolade. Det lyse og hvide chokolade er den største synder, da lys chokolade indeholder en større mængde mælkefedt end mørk chokolade, så vælg det mørke, hvis du bliver fristet.

Tal om transfedtsyrer
Danskerne indtager gennemsnitligt 1,5 gram transfedt om dagen. Fødevarestyrelsen og Fødevareinstituttet ved DTU har fra 2002 til 2007 gennemført en række laboratorieprojekter for at overvåge udviklingen af indholdet af transfedtsyrer i fødevarer på det danske marked. Forsøgene har vist, at indholdet af transfedtsyrer i forarbejdede fødevarer er faldet markant, siden maksimumgrænsen for transfedtsyrer i fødevarer trådte i kraft 1. januar 2004. I 2003 havde 26 procent af de undersøgte fødevarer et for højt indhold af transfedtsyrer. I 2005 og 2007 havde cirka 10 procent af de undersøgte fødevarer et for højt indhold af transfedtsyrer. Forsøgene viste desuden, at transfedtsyren er udskiftet med mættet fedt som kokosfedt eller palmefedt eller de sundere monoumættede fedtstoffer. Det er dog svært at se på et produkt, om det indeholder transfedtsyrer, men en god rettesnor er at undgå varedeklarationer med hærdet eller delvist hærdet vegetabils fedt samt hydrogeneret eller delvist hydrogeneret vegetabilsk fedt.
--------------------------------------------------------------------------------

Slank og sund på 4 uger. af Missu Schneiderman/ Alt For Damerne

Klinisk diætist Cecilia Frederiksen fra Diætistkompagniet guider dig til, hvordan du kan blive både slankere og sundere på bare fire uger.
Råd 1: Skær ned på kalorierne
Overordnet handler det indlysende nok om at indtage færre kalorier, end du forbrænder, når du vil slanke dig. Kvinder forbruger – alene på at fungere, dvs. uden ekstramotion – i gennemsnit 2.000-2.500 kalorier om dagen, afhængigt af højde og vægt. Hvis du vil tabe dig 1-1 ½ kilo om ugen, skal du skære ind til benet og kun indtage omkring 1.300 kalorier (hvis du fx vejer 55 kilo) til 1.900 kalorier (hvis du vejer oppe omkring de 100 kilo).
Råd 2: Spis mad, der ligger tæt op af det, du plejer at spise
Det lyder jo umiddelbart som et mærkeligt råd, men Cecilia Frederiksen fortæller, undersøgelser viser at 95 procent af de kvinder, der går på en power-kur og går fra at spise pasta med flødesauce til kun at gnaske gulerødder og grapefrugt, enten dropper kuren efter kort tid eller tager hele deres vægttab på inden for 3-6 måneder.
Råd 3: Få de næringsstoffer, din krop har brug for
Når du arrangerer din tallerken til frokost og middag, skal den gerne være i tre dele: ¼ skal være kulhydrater som kartofler, ris, pasta og brød (alle i den grove variant), ¼ skal være proteiner som kød, fisk, æg og fjerkræ (sørg for, at det ikke indeholder mere end 5 procent fedt pr. 100 g), og ½ skal være salat og grønt.Prioriter de grove grøntsager, som indeholder ca 2-6 g kostfibre pr. 100 g, så som Rodfrugter gulerod, rødbede, selleri, persillerod og pastinak, broccoli, blomkål, rosenkål, spidskål, hvidkål, rødkål og grønkål, bønner. Grove grøntsager er vanvittig sunde og mætter fantastisk godt. Gå til gengæld udenom majs og ærter, der indeholder relativt meget frugtsukker.
Råd 4: Fordel dagens måltider rigtigt
Du bør spise fem måltider om dagen. For det første holder det dit blodsukker stabilt, så du ikke pludselig kommer til at gå bananas i kiosken om eftermiddagen. For det andet reagerer din krop på samme måde som ved stress, når den ikke får noget at spise i 3-4 timer (altså mens du er vågen), og det kan få kroppen til at ”holde på fedtet”. Dine fem daglige måltider bør være fordelt på følgende måde:
1. Morgenmad: 20-25 procent af dit daglige kalorieindtag
2. Mellemmåltid: 5-10 procent af dit daglige kalorieindtag
3. Frokost: 25-30 procent af dit daglige kalorieindtag
4. Mellemmåltid: 10 procent af dit daglige kalorieindtag
5. Aftensmad: 20-25 procent af dit daglige kalorieindtag
6. Sen aften 5-10 procent af dit daglige kalorieindtage
Råd 5: Drop alkoholen
Selv om du kun drikker fire-fem genstande en lørdag aften, vil alkohol i de efterfølgende dage efter indtagelse nedsætte din evne til at forbrænde fedt.
Råd 6: Hvis du bliver desperat…
… og pludselig hellere vil gå med sarong om numsen på stranden resten af livet end at undvære Marabou bare fem minutter mere, så løb ud og sæt vand over. En god kop kaffe eller te kan tage de værste abstinenser, og heldigvis kan man få mange lækre slags te, der smager lidt sødt uden at fede det mindste, fx lakrids-, frugt- eller kanelte. Du kan også komme en smule honning i din salatdressing, så du lige får stillet den søde smag.
Myte, at frugt indtil kl. 12 slanker
Mange af os har i perioder udelukkende spist frugt indtil kl. 12, fordi vi har hørt, at det er godt, hvis man vil slanke sig. Men det er en myte, siger Cecilia Frederiksen. Det mætter ikke stort, og desuden ryger ens blodsukker i vejret. Og rent kaloriemæssigt svarer 2 ½-3 stykker frugt til en skive rugbrød med ost, som mætter mere end fx tre æbler.
Start dagen med fiber
Fiber – i form af fx rugbrød, havegryn og knækbrød – suger nemlig væske til sig i mave tarmkanalen, og det giver en rigtig god fornemmelse af mæthed.
Sørg for at blive mæt lige fra morgenstunden
Sulten kan nemlig ellers følge dig hele dagen, selv når du har spist nok. Og sult er den værste fjende mod din kur, fordi den så vil føles som et kamp.
--------------------------------------------------------------------------------

Its personal, Costume magasin

En af de mest populære specialister er den personlige diætist, der hjælper med et sundere livstil og et varigt vægttab. Inspireret af mange reality programmer, hvor små grå kontormus får et makeover og smider 50 kilo, er flere begyndt at opsøge en klinisk diætist for at få hjælp.

En af dem er Stina Møller på 25 år. Stina har smidt 30 kg, efter hun har fået professionel hjælp fra en autoriseret klinisk diætist Cecilia Frederiksen, som ejer Diaetistkompagniet i København.

Med hjælp fra Cecilia fik Stina den helt målrettede hjælp, til at tabe sig, det hun havde brug for. "Jeg har prøver alt mulig andet før”. Været ved lægen og fået stukket en standardkur i hånden, drukket pulverkur og været hos vægtvogterne. Det her virker, fordi jeg står til ansvar overfor en bestemt person. Det er første gang, der for alvor er noget der har haft en effekt, og det er helt klart fordi forløbet og min kostplan er helt personligt skræddersyet til mig.

Der er ikke andre i min familie eller omgangskreds, der er overvægtige, så med Cecilia har jeg min egen diætist og sparringspartner, som engagerer sig i at jeg når mit vægttabsmål - det er en væsentlig grund til at jeg holder ved. Jeg føler at hun forstår mig, og støtter mig i at ændre min livsstil og kost.
--------------------------------------------------------------------------------

Kan du spise som en anden i en uge? Af Missu Schneidermann/ Alt for damerne

Hvor vigtige er dine madvaner for dig? Og hvordan påvirker de din hverdag? To modige kvinder byttede kost i en uge, og det var ikke uden problemer for dem begge.

Ann Sofie Bønnelykke, 28 år, læser cand. it i Digital Design og Kommunikation og arbejder freelance som stylist og skribent. Ann Sofie dyrker motion – løb, spinning, cross training, boksning og styrketræning – ca. 5 gange om ugen.
Ann Sofies madplan for en tilfældig uge:
Mandag
Morgenmad: En liter vand og et stort glas te. En mandarin, et æble og en banan med økologisk fibermüesli og quinoia flakes med skummetmælk.
Formiddag: En café latte, en appelsin. En halv liter vand.
Frokost: En halv liter vand. 4 gulerødder, 3 stænger bladselleri, 4 cherrytomater, en tyk skive rugbrød med sennep og tykt kyllingepålæg med agurk og et æg.
Eftermiddag: En halv liter vand og kaffe med minimælk. En banan.
Aften: En halv liter danskvand med citrus. Salat med cherrytomater, valnødder, en avocado, en dåse tun i vand, et æg, en gulerod, to drueagurker og balsamicodressing.
Aftensnacks: En koffeinfri café latte. En håndfuld mandler og valnødder og en håndfuld rosiner. Et par stykker mørk chokolade og en halv pakke Läkerol.
I løbet af dagen: En pakke sukkerfri tyggegummi.
Tirsdag
Morgenmad: : En liter vand og et stort glas te. 2 kiwier, 1 appelsin, 1 æble og ca. 1 dl bær med A38 0,5,procent og fibermüesli.
Formiddag; 2 kopper kaffe med minimælk og en halv liter vand.
Frokost: En halv liter vand. 4 gulerødder, en halv agurk, en tyk skive rugbrød, broccoli, 1 banan.
Eftermiddag: En café latte. 1 gulerod, 1 æble, 4 stykker mintchokolade.
Aften: Salat med kylling, tomat, æg og en halv avocado, drueagurker. 2 selleristænger. Balsamico/sennepdressing.
Aftensnacks: En koffeinfri café latte og en halv liter danskvand med citrus. En lille portion bær med müesli og A38 0,5 procent. En håndfuld nødder og en håndfuld rosiner.
I løbet af dagen: En pakke sukkerfri tyggegummi. En pakke sukkerfri Läkerol.
Onsdag
Morgenmad: En liter vand og et stort glas te. 2 kiwier, 1 appelsin, 1 æble og ca. 1 dl bær med A38 0,5 procent og fibermüesli.
Formiddag: En kaffe med minimælk. En halv liter vand.
Frokost: En halv liter Cola Zero. En skive rugbrød med kyllingepålæg , agurk og sennep, ½ avocado, 4 gulerødder, 3 bladselleristænger, 5 cherrytomater.
Eftermiddag: En café latte og en halv liter vand. 1 banan.
Aften: En halv liter vand. En dåse torskerogn på en skive rugbrød med radiser, agurk , en halv avocado og hytteost 0,1 procent.
Aftensnacks: En koffeinfri café latte. 2 figner, 2 dadler, nogle valnødder.
Torsdag
Morgenmad: 1 liter vand og 1 stort glas te. 1 æble og 1 banan med fibermüesli , quinoa flakes med skummetmælk.
Formiddag: 2 kopper kaffe med minimælk. 2 gulerødder.
Frokost: ½ liter vand og en café latte. Tunsteak med grøn salat med linser, radiser, grillet aubergine, grønne bønner, broccoli og lidt olivenolie/citrondressing. 2 gulerødder.
Eftermiddag: 1 kop te med mælk. 1 appelsin, 2 figner, lidt mandler.
Aften: ½ liter vand. Baked beans med et spejlæg og varm spinat med tomater og forårsløg.
Aftensnacks: 1 koffeinfri café latte. En lille skål bær med A38 og lidt müesli.
I løbet af dagen: En pakke sukkerfri Läkerol og en pakke sukkerfri tyggegummi.
Fredag
Morgenmad: 1 liter vand og et stort glas te. Grød lavet af fibermüesli og speltgryn med en banan og et æble med kanel og lidt mælk.
Formiddag: 1 kop kaffe med minimælk og en halv liter vand. En gulerod.
Frokost: ½ liter vand. 1 avocado, 1 skive rugbrød med æg, sennep og agurk. 3 gulerødder og 2 bladselleristænger.
Eftermiddag: 1 café latte og en marcipankage.
Aften: 1 flaske hvidvin og 1 liter danskvand. Rodfrugter, thaimarineret kylling, salat med melon og pinjekerner. Lidt pastasalat med pesto og fetaost. 1 grovbolle med smør.
Sen aften: 1 whisky/cola, 1 gin/tonic og 1 øl.
Natmad: 2 skiver rugbrød – en med ost og en med honning.
Lørdag
Morgenmad: 1 liter vand og 1 stort glas te. 2 kiwier, 1 appelsin, 1 æble og ca. 1 dl bær med A38 0,5 procent og fibermüesli.
Frokost: 2 skiver rugbrød med avocado og sennep og et stykke røget filet. ½ agurk, 2 gulerødder.
Eftermiddag: Iceblend fra Baresso.
Aften: 2 glas rødvin og 1 liter Cola Zero. Sushi og en salat med avocado, mozarella, kikærter, tomater, cashewnødder. Hummus og 2 stykker flûte med smør.
Aftensnacks: 1 café latte. Lakridser og 1 flødebolle.
I løbet af dagen: 2 pakker sukkerfri tyggegummi.
Søndag
Morgenmad: 1 liter vand og 1 stort glas te. Grød lavet af fibermüesli og speltgryn med en banan og et æble med kanel og lidt mælk.
Frokost: Et stykke rugbrød med laks, hytteost, purløg, spinat og et æg. 2 gulerødder.
Eftermiddag: 2 kopper café latte. 1 riskiks, 1 banan, nogle rosiner og mandler.
Aften: Grøntsagssuppe af jordskokker, broccoli, porrer toppet med stegt parmaskinke og creme fraiche 9 procent.
Aftensnacks: 1 kop koffeinfri café latte. 4 figner, 6 dadler, 6 stykker mørk chokolade og lakridser.
Kosteksperten Cecilia Frederiksen, klinisk diætist og adm. direktør i Diaetistkompagniet, om Ann Sofies kost
Det gør Ann Sofie rigtigt: ”Spiser morgenmad: En portion müesli eller quinoa flakes med proteinholdig mælk eller A38 sammen med en energi- og vitaminbooster i form af frugt er en rigtig god start på dagen. Fiberflakes eller müesli (med lavt sukkerindhold) sikrer en god mavefornemmelse, giver tarmene noget at arbejde med og stabiliserer blodsukkerniveauet rigtig godt. Desuden giver Ann Sofies morgenmad et stabilt blodsukkerniveau, der er med til at nedsætte trangen til sødt senere på dagen.
Ann Sofie får også gode næringsstoffer til sit aftensmåltid. Der er en god fordeling af komplekse kulhydrater, proteiner, sunde umættede fedtstoffer og salat og groft grønt. Kulhydraterne behøver man ikke være forskrækket for, da de bidrager med energi, som den eneste energikilde vel at mærke, til hjerne og muskelmasse. Såfremt man udelader kulhydraterne i kosten, kan det give ekstra appetit og særligt en sød tand senere på aftenen. Hvis man indtager en for stor mængde, bidrager kulhydraterne til øget energiindtag, hvilket kan resultere i vægtøgning.”
Det kan Ann Sofie gøre bedre: ”Optimere sine mellemmåltider. Ved at spise to-tre sunde mellemmåltider dagligt, undgår hun øget appetit eller ulvehunger efter søde sager. Sunde fiberrige mellemmåltider regulerer blodsukkerbalancen og hjælper til at holde vægten nede og stabil. For at sikre et stabilt blodsukker bør frugt og mælk (i kaffen) ikke stå alene. Optimer mellemmåltidet ved at spise frugt (ca. 1 håndfuld) sammen med en af følgende ting: 10 mandler eller hasselnødder/1 gulerod/1 grovkiks/1 skive knækbrød/½ skive rugbrød eller grovbrød (ca. 25 g)/150 ml yoghurt (max 0,7 g fedt pr. 100 g).”
Både godt og skidt: ”Lightprodukter kan fordelagtigt stille den søde tands krav – med ganske få kalorier. Men minusset ved for stort indtag af kunstigt sødemiddel er luft i maven, diarré eller problemer med toiletbesøg.
Ann Sofie drikker også meget kaffe, som indeholder en del koffein, hvilket pr. kop svarer til ca. 50-80 mg koffein. Drikker man dagligt 1-3 kopper kaffe, føler man sig mindre træt og oplever at have mere energi. Men i for store mængder har koffein en skadelig effekt, særligt hvis man drikker mere end en halv liter kaffe dagligt. Symptomerne kan være hovedpine, rystelser, nervøsitet, søvnbesvær og i værste tilfælde nedsat insulinfølsomhed. Kaffe kan øge forbrændingen en lille smule – dog ikke i et omfang, man kan aflæse på badevægten.”

Sarah Skarum, 34 år, journalist på Berlingske Tidende. Sarah cykler til og fra arbejde og bor på 5. sal.
Sarahs madplan for en tilfældig uge:
Mandag
Morgenmad: 2 cortado med letmælk.
Frokost: 1 kærnemælk. 2 stykker lyssej, broccoli, cherrytomater, kikærtesalat, agurk, sennepsdressing.
Eftermiddag: 2 kopper kaffe med mælk og ½ glas champagne. 1 lakridspibe, ½ heksehyl.
Aften: ½ liter vand og ½ glas champagne. Shawarma i pitabrød med persillesalat og hummus.
Nat: ½ øl og ½ liter vand. 1 lakridspibe.
Tirsdag
Morgenmad: 1café latte på minimælk.
Formiddag: 2 kopper kaffe. 1 stykke franskbrød med ost og 1 appelsin.
Frokost: Chili con carne med ris, icebergsalat, jalepenos, cherrytomater, blomkål, syltede agurker.
Eftermiddag: ½ glas vand og 2 kopper kaffe.
Aften: 4 glas hvidvin og 2 glas vand. 1 håndfuld saltmandler. Coq au Riesling: kylling, vin, løg, krydderier og pinjekerner og tørrede tranebær, små ovnbagte kartofler, salat med olie/eddikkedressing.
Aftensnack: 1 cortado og 2 kokosmakroner.
Onsdag
Morgenmad: 1 caffe latte. 1 croissant.
Formiddag: 1 kop kaffe.
Frokost: 1 kærnemælk. 1 kyllingelår med ovnstegte grøntsager, broccoli, bønnesalat med tørrede bønner, feta, cherrytomater.
Eftermiddag: 1 kop kaffe med mælk. 1 stykke chokolade fra Summerbird.
Aften: 5 øl. 2 vinegar chips og en rulle Polo.
Torsdag
Morgenmad: 1 kop caffe latte på letmælk.
Formidddag: 1 croissant.
Frokost: 1 glas vand. 1 sandwich, hvedebolle med chorizo, agurk, salat, tomat, sennep og peberfrugt.
Eftermiddag: ½ liter vand. 4 lakridser.
Aften: 1 burger. 1 lakridspibe.
Fredag
Morgenmad: 2 kopper caffe latte på letmælk. 2 hjemmebagte boller med smør.
Frokost: 1 glas vand. 1 hjemmebagt bolle med skinke og ost. 1 appelsin.
Aften: ½ liter vand. Hvidkålssalat med feta og oliecitrondressing.
Lørdag
Morgenmad: 2 kopper caffe latte på letmælk.
Formiddag: 1 bolle med smør. 1 appelsin.
Frokost: ½ liter vand. Pasta med tomatsauce og kødboller, parmesan på, salat af romaine, cherrytomater, agurk og sennepsdressing.
Eftermiddag: Lakridspibe.
Aften: 2 glas vin og 1 glas vand. Vietnamesiske forårsruller med krydderurter, svinedeller, nudler og hoisinsauce, dyppet i chilisauce og peanutsauce til.
Søndag
Morgenmad: 1 kop caffe latte på letmælk.
Frokost: 1 glas vand. Sandwich med skinke og ost, fedtet brød og sennep, anelse tomat og salat.
Eftermiddag: 1 kop kaffe. 1 Twix.
Aften: (Kantine): ½ liter vand. Pitabrød, shawarma, hummus og salat.
Sen aften: Urtete. Lille portion pasta med tomatsauce.

Kosteksperten Cecilia Frederiksen, klinisk diætist, om Sarahs kost
Det gør Sarah rigtigt: ”Når Sarah selv laver sin aftensmad, er den både lækker og varieret. Sarah får desuden en god mængde mælk og derigennem kalk, som vi kvinder har brug for, og det er der mange ”mælkeforskrækkede” kvinder, der ikke gør.”
Det kan Sarah gøre bedre: ”Overordnet er der for lidt næring og for mange hurtige kulhydrater samt for højt fedt- og sukkerindhold i Sarahs kost. Blodsukkerniveauet er svingende dagligt, hvilket især skyldes sukkerholdige mellemmåltider eller slet ingen mellemmåltider. Sarah bør optimere sin morgenmad, og hun skal undgå at springe den over. Glemmer man sit morgenmåltid, giver det lavt blodsukker fra morgenstunden, hvilket kroppen forsøger at kompensere for resten af dagen. Kroppen sørger selv for ”et kickstart” af glukose tidligt om morgenen, når vi sover. Det giver os en blodsukkerstigning og dermed energi til maks. en time, derefter kører kroppen på pumperne – på samme måde, som hvis en bil skulle køre uden benzin. Resultatet er, at den søde tand og trangen til tunge energirige måltider øges, og derfor kan det være svært at holde vægten på sigt. For at undgå svingninger i blodsukkeret vil jeg anbefale Sarah at spise tre hovedmåltider dagligt samt to-tre mellemmåltider. På den måde sikres et optimalt energi- og blodsukkerniveau, og hermed de bedste forudsætninger for en sund og nærende kost.”
Gode råd til Sarah: ”Spis tre daglige hovedmåltider efter følgende tallerkenmodel: 1/3 skal bestå af grøntsager eller salat, vælg gerne grove grøntsager. 1/3 skal bestå af ris, pasta, brød eller kartofler – så grove fiberholdige produkter som muligt. 1/3 skal bestå af kød, fisk eller fjerkræ. De sunde umættede fedtstoffer bør prioriteres ved at spise olie, avocado, nødder, fed fisk, kerner, frø m.m. Men med måde – sund fedt feder akkurat ligeså meget som de usunde fedtsyrer Desuden indtager Sarah tæt på de anbefalede 14 genstande alkohol om ugen. Det ville være en god idé at holde igen med alkoholen, særligt hvis man ønsker at holde den slanke linje. Kaloriemæssigt set svarer 4 genstande (fx 4 glas rødvin) til et solidt aftensmåltid.”

Sarah om at spise efter Ann Sofies madplan
Overordnet: ”Jeg har tænkt utrolig meget på mad, men jeg blev ikke glad af det. Det var ligesom at have lektier for, og jeg følte mig ikke sundere eller fik meget mere energi. Jeg har kunnet mærke, jeg har drukket mindre alkohol. Dog kan jeg nu se fidusen i at spise morgenmad, jeg har været mere frisk end normalt om formiddagen, så det vil jeg tage med mig. Selv om jeg vil skalere det ned til en lille smule grød eller müesli og ét stykke frugt.”
1. dag: ”Gik galt lige fra første øjeblik. Jeg kunne ikke drikke en liter vand om morgenen, så ville jeg kaste op. Kunne ikke spise morgenmaden op; det er jo mere, end jeg normalt spiser på en halv dag.”
2. dag: ”Hvordan får Ann Sofie tid til et liv, når hun spiser så sindssygt meget? Alligevel synes jeg, at hun går meget lidt op i mad – det er mest ting (gulerødder, cherrytomater osv.), ikke retter. Alt kan laves på to minutter, hvorfor laver hun ikke mad? Igen i dag kunne jeg ikke spise al den morgenmad, så skar det ned til te, et æble, en kiwi og lidt yoghurt.”
3. dag: ”Trist frokost – Cola Zero og kyllingepålæg; slamprodukter. Aftensmaden er afskyelig, en dåse torskerogn. Det ville jeg ikke engang give til en kat.”
4. dag: ”Jeg kan ikke køre alt det ned om aftenen, Ann Sofie gør, så jeg har helt droppet hendes aftensnacks. Er hverken sulten eller har lyst til det. Jeg plejer at lave mad om aftenen, og jeg synes, det er trist at spise hurtig mad.”
5. dag: ”Var ved at tude til frokost, det var så kedeligt. Føles som straf; jeg har aldrig spist så kedelig mad på nogen kur. Og jeg føler mig ikke engang sundere. Om aftenen var jeg til fodbold, så der gik det galt. Jeg spiste ingen aftensmad, aftensnacks og natmad og drak i stedet øl. Tænker, at Ann Sofie må have svært ved at gå ud, når hun spiser så meget.”
6. dag: ”Sov fra morgenmad og formiddag, fordi jeg var ude til kl. 5 i går. Droppede Ice Blend og Cola Zero, og var ude at spise om aftenen, så kunne ikke følge Ann Sofies plan. Højdepunktet i planen var de to glas vin.”
7. dag: ”Morgenmaden var o.k. i dag, fordi jeg havde tid til at sidde længe med avisen og tygge mig igennem den. Hvis jeg skulle spise sådan hver dag, ville jeg skulle stå mindst en halv time tidligere op. Men er træt af koffeinfri og sukkerfri, det er pseudomad, og jeg ville aldrig selv spise det. Ting skal smage af noget og være det, de er. Dagens højdepunkt var suppen, endelig varm, tilberedt mad. Chokoladen var o.k., men jeg kan ikke få mig selv til at spise klistrede dadler og figner, der føles og lyder som at tygge små myreæg.”

Ann Sofie om at spise efter Sarahs madplan
Overordnet: ”Det værste har været morgenmaden, Sarah spiser jo nærmest intet. Sådan en kop kaffe og en fluffy croissant – efter en bøvs kan jeg slet ikke mærke det. Hun spiser i det hele taget små mængder, og det er ikke særlig tung mad. Jeg er vant til gulerødder og rugbrød og masser af fibre, der fylder godt. Jeg spiser normalt hele tiden, og jeg har stort set aldrig fornemmelsen af et hul i maven, og jeg går aldrig sulten i seng. I denne uge har jeg også drukket mere alkohol, end jeg plejer. Det, jeg vil tage med mig fra Sarahs madplan er det med, at hun er god til at lave inspirerende retter, hvor mit tit er ensformigt og hurtigt overstået. Jeg vil gerne ligesom Sarah kræse om madlavningen og bruge mere tid på at kokkerere.”
1. dag: ”De to kopper kaffe til morgenmad gav mig mavesyre, og jeg var sulten hele dagen. Spiste tidlig frokost, fordi jeg næsten ikke kunne klare det længere. Det var en o.k. frokost, men mest salat, og jeg savnede noget, der mættede. Gik sulten i seng.”
2. dag: ”Da jeg tog op for at træne, var mit energiniveau markant lavere end normalt, fordi jeg bare ikke har fået nok mad. Selv om jeg tog samme vægt på maskinerne som normalt, føltes det som ti kilo ekstra. Jeg var drænet for energi og blev hurtigt træt både mentalt og fysisk. Jeg savner mine aftensnsnacks og fantaserer om latte og nødder.”
3. dag: ”Utilfredsstillende dag. Går hele tiden og glæder mig til næste måltid. Er træt og dvask. Mad fylder meget i mit liv, og normalt kan jeg spise en pakke müesli på tre dage. Er sulten og savner min morgenmad, som jeg normalt bruger en halv time på at spise. Har ikke orket at træne, som jeg plejer.”
4. dag: ”I dag prøvede jeg det med ikke at spise aftensmad, som står i Sarahs ugeplan. Jeg skulle gå et modeshow, og det var godt, fordi jeg så kunne tænke på noget andet, havde ikke klaret det, hvis jeg havde været hjemme. Spiste sen frokost for at prøve at holde mætheden, men det endte med, at jeg gik amok i slik og brownies, hvilket jeg fik det ret dårligt af.”
5. dag: ”Droppede træning igen, fordi jeg ikke havde energi til det. Er sulten og træt og har lyst til at gå tidligt i seng.”
6. dag: ”Skulle have været til spinning, men havde ikke energi til noget så hårdt. Heller ikke til at løbe den time, jeg ellers gør, så jeg endte med at sidde lidt halvhjertet på motionscyklen en lille halv time.”
7. dag: ”Har ikke vænnet mig til det med at spise så lidt, og jeg savner stadig min morgenmad mest. Glæder mig til i morgen.”


Fakta om din kost

Morgen: Du begynder din dag med en skål Kellogs Special K - kvinders
foretrukne slanke morgenmad.

Fakta: Special K
Hvis du ønsker at holde den slanke linje er Kellogs K ikke det umiddelbare bedste valg. Special K er grænsende til det usunde, grundet mængden af sukker, som er 17 g sukker pr. 100 g. En tommelfinger regel er at sukkerindholdet i morgenmadsproduktet skal være mindre end 10 gram sukker pr. 100 gram. Det er derfor en god ide at tjekke næringsdeklarationen inden man kommer morgenmadsproduktet i indkøbskurven.

Alternativt kan du spise:
Det er godt at starte dagen med havregryn. Havregryn og müsli-produkter, som ikke er honningristede, er ernæringsmæssigt de sundeste morgenmadsprodukter. Gevindsten ved et sådanne morgenmåltid er, at kostfiberindholdet er højt, sukkerindholdet er lavt og der er et naturligt indhold af fedt i varen. Havregryn mætter i lang tid og giver maven noget at arbejde med. Spis havregryn med skummetmælk eller på surmælksprodukter, gerne sammen med frisk eller tørret frugt.

Formiddag:
Du er småsulten og spiser digestive kiks som sundt alternativ
til kage. Grov kiks og fiber må være godt.

Fakta: På trods af, at Digestive kiks reklamerer med at indeholde flere kostfibre og et mindre fedtindhold, må Digestive betegnes som et usundt mellemmåltid. Digestive kiks har nemlig et højt indhold af sukker og fedt, særligt det mættede fedt, som har en negativ effekt i forhold til udvikling af hjertekarsygdom. Den ernæringsmæssige forskel på en Digestive kiks og en almindelig småkage er ikke særlig stor.

Alternativt kan du spise:
Nyd hellere den ”ægte” kage, i moderate mængder, med god samvittighed, frem for at prioritere middelmådige alternativer. Alternativer til 1-2 Digestive Kiks (ca. 500 kJ ) for samme kaloriemængde, er:
150 ml ”Cultura” naturel yoghurt, med müsliknas på toppen
1 ”Alpen light müslibar” & 2 gulerødder
½ sk rugbrød med 1 banan
25- 30 mandler (30 g)
Ønsker du at tilfredsstille den søde tand, kan du spise 30 g mørk chokolade, dette svarer ca. til en ”rille” Rittersport…

Ved at spise 2-3 sunde mellemmåltider dagligt, undgås ulvehunger efter søde sager. Sunde fiberrige mellemmåltider regulerer blodsukkerbalancen og hjælper til at holde vægten nede og stabil.

Du spiser en sandwich af lyst brød og drikker hyldeblomstsaft i stedet for
sodavand. Det virker uskyldigt og sundt.

Fakta: Lyst sandwichbrød bidrager med tomme kalorier og har ikke den samme mættende effekt som eksempelvis rugbrød/ groft brød/ grov pasta/ ris

Alternativ: Forbered din frokost hjemmefra og tilbered en lækker sandwich eller rugbrødsmad, pyntet med en god mængde magert pålæg og grøn salat.

Er sandwichbollen allerede bestilt og klar til at blive spist? … Tag toppen af bollen. Herved spares en del kalorier. Står valget på fastfood kan anbefales sushi eller ”Joe and the Juice”, som serverer grove sandwichboller, begræns dog mængden af pesto.

Fakta: Sukkerholdige læskedrikke bidrager med tomme kalorier og kan være en medvirkende faktor til, at der deponeres nogle ekstra kg på sidebenene.

Alternativt:
Danskvand med lime/ æbler/ pære og ferskenskiver er et godt alternativ til sukkersødet læskedrikke. Hvad saftevand og sodavand angår, anbefales light produkter i moderate mængder, max ½ liter dagligt. Skal du sikre at du ikke indtager skjulte kalorier fra lightprodukter, bør du være obs på næringsdeklarationen: max 0-1 g kulhydrat pr. 100 g.

Eftermiddag: Du får lyst til sødt og spiser tørret frugt i stedet for
slik. Det er jo en slags frugt, ikke?

Fakta: Tørret frugt er et bedre alternativ i forhold til slik. Dog er sukkerindholdet i tørret frugt stadigt højt. Fx er sukkerindholdet og kaloriemængden i en rosin den samme som i en vindrue… Så om du spiser 1 spsk rosiner eller en håndfuld vindruer indtages samme kaloriemængde.

Alternativ: Spis fiberrigt, groft og masser af frugt og grønt. Når man dagligt spiser sundt, grønt og varieret mindskes trangen til sødt. Sundere alternativer er hjemmelavede smoothies (blend 150 g frugt & 100 ml mælk), frosne bær – kan spises som slik, 1 lille håndfuld mandler & nødder, 1 riskage med smeltet mørk chokolade.

Aften: Du har spist så meget i løbet af dagen, så du skipper aftensmaden.

Fakta: Drop det! Aftensmaden er det største og vigtigste måltid og giver den nødvendige energi og nærigstoffer til en travl hverdag. Ved at skippe aftensmaden højnes risikoen for, at tage på i vægt og trangen til sødt øges.

Sen aften: Du får lyst til sødt og vælger en youghurt dessert som
alternativ til is.

Fakta: Yoghurt dessert er et udmærket lettere dessertforslag. Dog vil du indtage den samme mængde kalorier, hvad enten du spiser en stor kugle yoghurt is eller en mindre kugle flødeis.

Alternativ: Sorbetis & frugt! 2 kugler sorbetis indeholder den samme mængde kalorier som 1 stor kugle yoghurt is. Alternativt kan 150 g frosne bær blendes og nydes afkølet.
--------------------------------------------------------------------------------

Partyklar på ingen tid, af Charlotte Ingvartsen/ Costume 2008

Skal du hurtigt have maven kjoleklar, kan du med lethed undgå den helt store
party-killer: Oppustethed. Du slipper for at tilbringe festen med ”at pudre
næse” ved at styre udenom fødevarer, der sætter tarmen på højtryk. Du kan
også tage pusten fra maven med forskellige urtekombinationer og
naturlægemidler, der er lige til at sluge inden festen, ifølge autoriseret
klinisk diætist fra Diaetistkompagniet, Cecilia Frederiksen: ”Grøntsager som
kål, løg, bønner og ærter giver meget tarmluft og oppustethed. Hold dig fra
dem lige op til festen, selvom det er lidt omvendt af, hvad der normalt er
godt at spise. For mange kaffelatter giver også luft i maven pga.
mælkesukkeret i mælk. En god mavefornemmelse på selve dagen begynder med en
portion havregryn med hørfrø. Sammensætningen af gode kostfibre sætter maven
i gang. Man kan også ty til tabletter som ”Tarm-i-form” fra Solaray. På en
uges tid opretter de en god balance i maven. Har du brug for et
her-og-nu-middel, virker Obberkjærs Pebbermyntekapsler nærmest på minuttet
mod oppustet mave”, siger Cecilia Frederiksen.

Kontakt os og hør nærmere

 

Ring på 2217 7287


Eller udfyld nedenstående formular, så kontakter vi dig hurtigst muligt.